CO2 footprint reduceren

Categorie:
CO2 footprint organisaties

Slim CO2 uitstoot compenseren

Om vast te stellen hoe belastend iets is, wordt vaak gekeken naar de zogenoemde ‘ecologische voetafdruk’. Jouw persoonlijke ecologische voetafdruk kan je vaststellen op basis van de benodigde biologisch productieve grond- en wateroppervlakte voor jouw consumpties, inclusief de afvalverwerking ervan. Vaak wordt ook gesproken over puur de CO2 voetafdruk, wat vrijwel de helft van jouw totale ecologische voetafdruk is.

Gemiddeld is de jaarlijkse CO2 uitstoot 4,4 ton per persoon. Nederland staat helaas hoog de op wereld ranglijst met een gemiddelde CO2 uitstoot van 175 megaton per jaar.

Het bedrijfsleven heeft een cruciale rol

Je kunt nog zulke verantwoorde keuzes maken, maar als er van bovenaf niet op toegezien wordt, blijft het onbegonnen werk. Top-down aansturing geeft snelle effecten. Misschien herkenbaar; thuiswerken blijkt nog zo gek niet, de auto kan best wat vaker blijven staan etc. Als het voor ons bepaald wordt, blijkt het vaak best mogelijk.
In deze blog [link naar De betekenis van CO2 uitstoot op onze planeet] lees je waar de grootste emissiefactoren zitten. Natuurlijk kun je alle pijlen richten op de grootste wereldwijde vervuilers. 100 bedrijven zijn verantwoordelijk voor 71% van de uitstoot… Als we echter allemaal een steentje bijdragen, zal het nog wat sneller gaan om de CO2 uitstoot terug te dringen en zo het klimaatakkoord in 2030 te realiseren. Het nationale doel is om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990.

Hoe creëer jij een klimaat neutrale organisatie?

De grootte van de footprint van jouw organisatie bereken je allereerst aan de hand van de emissiefactoren. Denk hierbij aan de uitstoot bij het reizen van jouw medewerkers, de isolatie van het gebouw, het energieverbruik en het eten in de kantine. Zie hier een compleet overzicht van emissiefactoren om een goed beeld te krijgen. Na dit inzicht is het zaak om de CO2 uitstoot gericht te verlagen en zo echt duurzaam te ondernemen.

7 Tips voor duurzaam ondernemen:

  1. Kies voor een duurzame energie- en warmteleverancier.
  2. Gebruik niet onnodig veel papier. Als je toch wil printen, kies voor een duurzame printer en stel standaard dubbelzijdig afrukken in. Het liefst natuurlijk op gerecycled papier.
  3. Laat jouw medewerkers niet onnodig veel met de auto reizen. Moedig reizen met OV/fiets aan en zorg voor een goede thuiswerkplek.
  4. Bied geen plastic of papieren bekertjes meer aan. Misschien kan iedereen zelfs zijn eigen beker meenemen?
  5. Zorg voor biologisch eten in de kantine. Stimuleer daarbij een vegetarische maaltijd.
  6. Maak jouw organisatie letterlijk groen. Planten en bomen zorgen voor O2 (zuurstof), waardoor medewerkers nog productiever gaan werken.
  7. Compenseer jouw uitstoot door het regenwoud te beschermen. Het zijn onze longen van de aarde.

Direct aan de slag met duurzaam printen? Ontdek de green flex bundel.