Deze 5 digital skills kun je jezelf nu al aanleren

5 digitale skills die je nu al kunt ontwikkelen

In de toekomst is de digitale revolutie geen ver-van-je-bed-show, maar compleet vervlochten in jouw organisatie. Dat vraagt wat van werknemers. De prognose liegt er ook niet om: maar liefst 4 miljoen mensen moeten straks over nieuwe digitale skills beschikken – de helft van de Nederlandse beroepsbevolking. Daar kun jij jezelf en het personeel alvast op voorbereiden. Vind hieronder 5 skills waarmee jullie het eerste te maken krijgen.

1. Leren werken met online omgevingen

Met zijn allen naar het kantoor, om stipt 9 uur een kop koffie drinken en om 5 de computer weer afsluiten is straks niet zo vanzelfsprekend. Werken op afstand maakt namelijk zijn opmars. Dat is niet zo vreemd: opdrachtgevers zitten door het land verspreid en het heeft voordelen voor ouders met jonge kinderen. Maar in de trein, thuis of in een koffietent werken vraagt om een digitale omgeving en skills die daarbij horen.

Zo vindt de ochtendvergadering niet meer fysiek plaats, maar in Microsoft Teams of Skype. En werk je samen realtime in hetzelfde online document in plaats van het naar elkaar mailen van meerdere versies. Het is dan ook niet de vraag of, maar wanneer iedereen overstapt naar een digitale omgeving. Deze overstap is overigens een stuk minder spannend met de personal organizer en service van DocVisie.

Zelf de controle houden, wij vertellen je hoe >

Op afstand werken heeft nog een gigantisch voordeel: wanneer je voor onverwachte verrassingen komt te staan en het personeel noodgedwongen thuis moet werken, heeft dit geen impact op de werkprocessen. Iedereen weet precies hoe hij zijn taken thuis achter de laptop uitvoert. Dat scheelt tijd én chaos.

2. Haal alles uit Microsoft Office en Workspace 365

Een document schrijven in Word, bedragen optellen in Excel en een PowerPointpresentatie maken is menig medewerker reeds bekend. Maar er valt nog zoveel meer uit Microsoft Office te halen. Zonde als deze kansen onbenut blijven, vooral wanneer deze omgeving een steeds belangrijkere rol in de toekomst gaat innemen. Miljoenen bedrijven maken al gebruik van Microsoft Office en de online omgeving Workspace 365 en dat aantal neemt met de dag toe. Tijd om de kennis uit te breiden dus.

Volg webinars of trainingen over slim en efficiënt gebruik van Excel. Wist je bijvoorbeeld dat je het programma kan omtoveren tot een systeem voor business intelligence? En ook de standaard PowerPointpresentaties met simpele overgangen kunnen de prullenbak in. Open de trukendoos van Microsoft Office en ontdek het scala aan mogelijkheden voor jouw organisatie.

3. Data-driven beslissingen nemen

Kennis is macht. Spitsen we dit toe op jouw bedrijf, dan betekent dat jij op basis van verzamelde data betere beslissingen kunt nemen. Dat zit zo: breng jij informatie als het aantal websitebezoekers, verkoopcijfers en gewerkte manuren samen tot een metrix? Dan kun je bepalen of jouw productprijzen afdoende zijn of eventueel verhoogd moeten worden. Het is een voorbeeld van data-driven beslissen: besluiten nemen op basis van verzamelde informatie.

Nederland doet het bijzonder goed op het gebied van digital skills. Sterker nog: onze vaardigheden van internet, computer en software zijn het best ontwikkeld van alle Europese landen, blijkt uit cijfers van het CBR.

4. Maak de helpdesk overbodig

Medewerkers leren werken met allerlei systemen, zoals een CRM. Vervolgens wordt het stappenplan voor het klokken van uren braaf afgelopen, maar wanneer de software niet meewerkt hangen ze één minuut later met de helpdesk aan de lijn. Er vallen veel meer efficiëntieslagen te maken met het systeem, maar niemand neemt de tijd of moeite om daarachter komen. Geef daarom jezelf en medewerkers de ruimte om zich erin te verdiepen, bijvoorbeeld door tutorials en webinars.

Dit levert je onderaan de streep een tijdsbesparing op. Niet alleen omdat je niet in de wacht hoeft te staan bij de helpdesk. Maar ook omdat medewerkers minder snel tegen problemen aanlopen. Gaat er iets mis? Dan weten ze direct wat er aan de hand is of kan zijn, en is het probleem dus ook sneller opgelost.

laat iedereen hun bevindingen archiveren in een online omgeving. Wanneer een medewerker tegen iets aanloopt, dan kunnen ze eerst kijken of een collega hier al een oplossing voor heeft bedacht. Dat scheelt tijd.

5. Doe informatievaardigheden op

Iedereen kan online informatie publiceren. Echte berichtgeving is daardoor niet altijd meer van nep te onderscheiden. Nu de wereld de papieren krant en encyclopedie heeft ingeruild voor Google en Wikipedia, is het zoeken, analyseren, formuleren en kritisch selecteren van informatie een grotere uitdaging geworden. Daarom doe je er goed aan om je informatievaardigheden te ontwikkelen, vooral wanneer jouw bedrijf draait om bronnen vergaren. Denk aan marketingbureaus die marktonderzoeken uitvoeren.

Digital skills in de verdere toekomst

Organisaties verzamelen al jaren data, maar laten de informatie op de plank verstoffen. Dat komt omdat ze in de eerste plaats niet weten waar de kansen liggen. En omdat de kennis om het slim toe te passen nog ontbreekt.

Vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie, cybersecurity en big data is er steeds meer specialistische kennis nodig. Digital skills die in de toekomst van groot belang zijn, zijn het visualiseren, analyseren en verwerken van data. Ook programmeer skills en kennis van social media worden prés bij vacatureteksten.

Blijf ontwikkelen

De snelheid waarmee technologie zich ontwikkeld is amper bij te houden. Wat je vandaag leert, is over een paar maanden alweer achterhaald. Het is daarom van belang dat je jouw digitale skills continu blijft ontwikkelen. Kijk daarbij goed naar hoe jij jouw toekomstige baan voor je ziet. Als bepaalde werkzaamheden wegvallen, wat zijn dan de mogelijkheden? Focus je op die nieuwe learnings en ontwikkel jezelf tot werknemer van de toekomst.

Een trend waar digital skills het werk langzaam overnemen is de accountancywereld. De grotere boekhoudingskantoren zijn niet alleen bezig met controleren en administreren, maar steeds meer met analyseren en voorspellen.

Ontwikkel jouw digital skills en stap over naar de digitale werkplek met DocVisie. Snel gefixt, met overstapservice en personal organizer.

Bekijk onze bundels >