Beroepsgeheim en veiligheid in de cloud

Categorieën:
cloud veiligheid

Kiezen voor de cloud. Daar is veel voor te zeggen. Toch bestaat er nog koudwatervrees in de juridische wereld. Voor je betrouwbaarheid als advocaat is geheimhoudingsplicht heilig. En die zou in het geding komen als je overstapt op cloudcomputing. De horrorverhalen zijn hardnekkig. Gelukkig kun je ze linea recta doorsturen naar het rijk der fabelen.
Vertrouwelijke cliëntinformatie en privacy zijn in de cloud beter beveiligd dan op welk interne computersysteem dan ook. Werken in de cloud bespaart tijd en minimaliseert security-risico’s.

Veiligheid cloud

Het klinkt misschien zweverig, ‘werken in de cloud’, maar het is een heldere oplossing voor juristen die graag met beide benen op de grond staan en houden van harde bewijzen. De cloud is niets anders dan één of meer krachtige, externe servers (fysieke computers) waarop je ruimte en diensten huurt om informatie op te slaan. Dat varieert van klantgegevens tot complete dossiers.

Zo houd je overzicht in al jouw digitale documenten

Zoals banken erop ingesteld zijn om jouw geld op een veilige manier te bewaren, zo zijn gespecialiseerde cloudleveranciers optimaal toegerust om informatie te beveiligen. Anticiperen op wet- en regelgeving en excelleren in de wapenwedloop tegen hackers behoren tot de core business.

Gecertificeerde cloud providers hebben voorsprong in security

Daar kun je als jurist of advocatenpraktijk nooit tegenop. Het kost veel geld, tijd en kennis om je hard- en software op het vereiste veiligheidsniveau te houden. Er zijn maar weinig kantoren die de bouwkundige voorzieningen bieden om een soort vesting om je servers heen te bouwen. Juist op het gebied van security hebben gecertificeerde cloud providers een voorsprong. Want:

  • De fysieke datacenters zijn goed beveiligd
  • Security software is altijd up-to-date
  • (Pro)actief security management behoort tot de core business
  • Cloud veiligheid bieden is hun hoogste prioriteit

De een is de ander niet

Een kritische kanttekening is hier op zijn plaats. Er bestaan grote verschillen in cloudoplossingen en het beveiligingsniveau verschilt per segment.

Gezien de vertrouwelijke context waarin het delen van juridische informatie zich afspeelt, ben je als advocaat/jurist geholpen met een cloud-pakket dat voldoet aan jouw behoefte en draait op een server die de hoogste veiligheidsniveaus bieden. Dit hoeft niet per definitie een maatwerkoplossing te zijn. Dat vraagt vaak onnodig veel tijd.
Laat je adviseren en win eens informatie in bij een collega-praktijk of bij je plaatselijke orde van advocaten. Die werkt trouwens zelf al langere tijd in de cloud. Een betrouwbaardere getuigenis kun je niet wensen.

Meer over veiligheid op kantoor

Zo draag je zelf bij aan veilig dossiermanagement

Overigens, hoe hoog het beveiligingsniveau van gerenommeerde cloud suppliers ook is, formeel blijf je zelf verantwoordelijk voor de bescherming van persoonsgegevens volgens de AVG en voor de beveiliging van je dossiers. Deze punten zijn onder meer van belang:

  • Gebruik solide wachtwoorden, zowel op individueel niveau als op praktijkniveau
  • Formuleer heldere gebruikseisen
  • Garandeer versleutelde verzending van gegevens en zorg dat de toegang tot informatie altijd traceerbaar
  • Stel heldere autorisatie- en toegangsprotocollen op
  • Bereid de overstap naar de cloud goed voor

Waarborg voor naleving beroepsgeheim en eisen AVG

Geheimhoudingsplicht (beroepsgeheim) is een van de meest fundamentele beginselen van je vak als jurist. Cliënten moeten er onvoorwaardelijk op kunnen vertrouwen. Wat besproken wordt, dient binnenskamers te blijven en de toegangsprocedures rond dossiers – ook tot digitale dossiers – moeten honderd procent waterdicht zijn.

Een deugdelijke, op de juridische praktijk toegespitste cloudoplossing biedt daar de juiste garanties voor. Maar de cloud provider zelf dan? Die heeft toch te allen tijde inzicht in het verkeer op zijn servers? Dat is een indianenverhaal. Voor onze dossiermanagementsystemen kiezen we bijvoorbeeld bewust voor een Nederlands datacenter dat aan extreem strenge eisen moet voldoen om jouw beroepsgeheim en naleving van de AVG te waarborgen.

Dus, om voor eens en altijd antwoord duidelijkheid te geven. Veiligheid in de cloud is geen sprookje. Het is zelfs de beste keuze voor beroepsgroepen waarin geheimhoudingsplicht en beroepsgeheim geldt.

Nog geen kaas gegeten van de voordelen van een dossiermanagementsysteem in de cloud? Het is het veiligste alternatief en scheelt je bovendien tijd, zoekwerk, frustratie en administratieve handelingen. Wij leggen je graag uit hoe dat allemaal werkt.

NEEM CONTACT OP >

 

Opmerkingen zijn gesloten.