Probeer het bureau van Einstein

Categorie:
opgeruimd bureau

Wandel door een gemiddeld kantoorgebouw in Nederland en je ziet al gauw dat geen bureau hetzelfde is. Op de ene plek zie je een bonte verzameling voorwerpen die op mysterieuze wijze zijn neergedaald van planeet Carbootsale. Op een andere plek zie je een strak bureaublad dat glimt als de schedel van Frits Wester in het ochtendgloren. Ben jij een georganiseerde werker of een sloddervos? Ontdek hoe de tips van DocVisie jou in beide gevallen verder kunnen helpen.

Shabby of strak?

De meeste leden van de kantoorpopulatie hebben een bureau dat ergens tussen rommelig en opgeruimd in zit. Wij krijgen allemaal wel eens te maken met klussen die per se af moeten. Dan trekken we alles uit de kast om ons doel te halen. Een keurige opvoeding of niet, het dondert even niet. Als er een deadline gehaald moet worden zijn we allemaal gelijk en verandert elk bureau in een varkensstal.

Het is op die momenten, wanneer de adrenaline nog door ons lijf giert en we de gelukkigzaligheid van gedaan werk ervaren, dat we ons intens verbonden voelen met een Albert Einstein of een Steve Jobs. Zij maakten ook een varkensstal van hun bureau en dat waren genieën.

“Als een rommelig bureau een teken is van een rommelige geest, waarvan is dan een leeg bureau een teken?”
– Albert Einstein, genie

Volgens Einstein is een leeg bureau een teken van een lege bovenkamer. Die kunnen de minimalisten onder ons in hun zak steken. Maar laten we eerlijk zijn en diep in ons hart kijken: is een bureaublad vol papier, pennen en paperclips nou werkelijk de ideale voedingsbodem voor topprestaties?

Hoe doen de grote schrijvers het?

Leo Tolstoy heeft heel wat uren aan zijn bureau doorgebracht. Hij schreef klassieke romans als ‘Oorlog en vrede’ en ‘Anna Karenina’. De beste man was een voorbeeld van clean desk policy. Op foto’s zien we weliswaar een gedateerde schrijftafel, maar er liggen slechts enkele voorwerpen en papieren op, ook nog eens keurig geordend. Als Tolstoy ‘s morgens na zijn eenvoudige doch voedzame maaltijd plaatsnam, kon hij direct vlammen. Hij hoefde geen spinnen of muizen van zijn desk te jagen.

Ander voorbeeld. Roald Dahl, de man die kinderen en volwassenen in verrukking bracht – en nog steeds brengt – met zijn verrassende verhalen, zat het liefst in een comfortabele fauteuil. Op de armleuningen legde hij een blad dat hij als bureautje gebruikte. Hij had genoeg aan enkele voorwerpen, eigenlijk alleen potlood en papier. Je moet er niet aan denken dat de man zou zijn afgeleid door paperclips, een foto van zijn schoonmoeder, een vergeelde plant, een collectie post-its en de krant van gisteren. Hoeveel meesterwerken hadden we dan gemist?

“Een beetje onzin af en toe, daar genieten zelfs de wijste mensen van.”
– Roald Dahl

Is orde een vies woord?

Hoe werkt een opgeruimd bureau door op je geest? Voor een genie als Einstein is een zwijnenstal geen bezwaar, zagen we al. Zijn verlichte geest kapte zich door elk oerwoud een weg naar zijn zoveelste sprankelende vondst. Maar voor de meesten onder ons, hardwerkende overlevers, is een beetje orde in de chaos toch wel fijn.

Kent u Elon Musk? Natuurlijk kent u die. De vruchten van zijn entrepeneurschap rijden rond op alle snelwegen onder de naam Tesla. Elon dus werkt aan een bureau in de vorm van een rechthoekig hoefijzer: met twee lange zijden en een korte. Er staan een beeldscherm op, een tablet, boeken en enkele miniatuurraketten. Verder zien we toch vooral een zee van ruimte. Met zijn bureaustoel kan Elon overal gemakkelijk bij. Er is veel vrije ruimte op zijn bureau en met zijn stoel op rolletjes ligt alles binnen handbereik. Wat kunnen we hiervan leren, wink wink?

“Als je ’s morgens opstaat en denkt dat de toekomst beter zal zijn, wordt het een mooie dag. Anders niet.”
– Elon Musk

Het is een beetje experimenteren, maar uiteindelijk weten we best wat voor ons werkt. Een paar voorwerpjes op ons bureau zal ons de kop niet kosten. Een foto van onze geliefde of van een bewonderde volkszanger geeft inspiratie om succesvol het einde van de dag te halen. Staat er nog meer prullaria op je desk. Gooi het met een royale zwaai in een la wanneer je naar huis gaat. Des te efficiënter kan de schoonmaakploeg een spoor van opgeruimdheid trekken en heb jij morgen weer een frisse start.

Een andere gigant-ondernemer is Richard Branson. Brits zakenman, bekend van de Virgin Group, lanceerde een platenmaatschappij, een winkelketen en een luchtvaartmaatschappij. Die man zal wel een joekel van een bureau tot zijn beschikking hebben denkt u, met een oosterse bazaar aan snuisterijen erop, zoals het een genie betaamt.

“Notities maken is een van mijn favoriete bezigheden. Waar zou ik zijn als ik geen pen bij de hand had om mijn ideeën of die van anderen op te schrijven, zodra ze bij mij opkwamen.”
– Richard Branson

Mis, volgens onbevestigde bronnen heeft Richard thuis wel een computer, maar schrijft hij alles op in een ouderwets notitieboekje. Als hij met zijn eigen vliegtuig reist en incognito aan het gangpad zit, noteert hij soms 45 onderwerpen die hem opvallen en die volgens hem beter kunnen. Naderhand, zo fluisteren bronnen, weet hij ook precies in zijn boekje te vinden wat hij heeft genoteerd. Zou het puur theoretisch denkbaar zijn dat Richard zo gigantisch omhoog kon vallen doordat hij niet werd afgeleid door snuisterijen en prullaria, maar zijn focus scherp kon houden?

Moraal van dit verhaal

Waar maakten we ons alweer druk over? O ja, moet ik mijn bureau nou wel of niet opruimen? We maakten een reisje langs historische kopstukken om te kijken of we daar iets van konden opsteken.

Dit zijn onze conclusies:

  • Als je een hekel hebt aan opruimen: word een genie. Albert Einstein haatte een leeg bureau en hij kwam ermee weg.
  • Is een genie worden geen optie, ruim dan je bureau op. Je investeert in een goede band met de schoonmaakster en gaat de volgende dag weer met frisse tegenzin aan het werk.
  • Wil je met frisse moed aan de slag? Werken in een prettige en motiverende omgeving? Een beetje hulp kun je misschien wel gebruiken. Wij bieden tools en producten voor een opgeruimd kantoor en een opgeruimde computer.

Bekijk onze bundels >

Opmerkingen zijn gesloten.