Papierloos werken in de huisartsenpraktijk

Categorie:
papierloos kantoor

Vraag een willekeurige medewerker van een huisartsenpraktijk wat het allerbelangrijkste is, en grote kans dat het antwoord luidt: “Probleemloos kunnen werken.” En probleemloos betekent ook papierloos werken. Niet gehinderd worden door de nukken en grillen van papier of computer, want meer dan ooit zijn we afhankelijk van de digitale snelweg. DocVisie heeft oplossingen voor die nieuwe realiteit.

Papierloos werken is de toekomst

Het lijkt misschien een onmogelijke opgave om een werkplek te hebben waar geen snippertje papier meer te vinden is. Maar kijk eens rond in de moderne huisartsenpraktijk. Heel veel gebeurt al digitaal. Archiefkasten met multomappen zijn met een lantaarn te zoeken. Sinds de komst van het internet wordt het doktershandschrift met uitsterven bedreigd. Komt de huisarts mooi weg met zijn hanenpoten.

Berg het digitaal op in je DMS

Bundel jouw informatie in een DMS. Alle medewerkers werken dan in dezelfde digitale omgeving. Iedereen bewaart zijn bestanden op dezelfde manier en op dezelfde plek, en dit gaat ook nog eens keurig volgens de Algemene verordening gegevensbescherming, oftewel AVG-proof. Neem afscheid van de papieren die nog in je praktijk rondzwerven. Gooi ze weg of digitaliseer ze. Verzamel je documenten, scan ze en sla ze vervolgens netjes op in jouw DMS. Zo wordt werken voortaan efficiënt en plezierig. En veilig, want een cloud is veel beter beveiligd dan een kantoor of praktijk.

Vooruit: een beetje papier kan geen kwaad

Moet papier nou volledig in de ban gedaan worden? Dat is overdreven. Een reminder zet je zonder met de ogen te knipperen op een blaadje. Het boodschappenlijstje: prima op een velletje kladpapier. Persoonlijke dagboeknotities? Vertrouw ze toe aan een mooi notebook van zuurvrij papier met een kleurrijk elastiek erom. Maar de werkplek binnen je huisartsenpraktijk waar verschillende professionals rondlopen en wekelijks misschien wel honderden patiënten op bezoek komen, daar werk je graag met een betrouwbaar en veilig computersysteem.

De visie van DocVisie

DocVisie – de naam zegt het al – heeft een visie op het omgaan met documenten. Digitale documenten, want online werken heeft voordelen die met papier niet kunnen worden ervaren, zoals veilig, efficiënt en overzichtelijk werken. Daarvoor ben je aangewezen op een waterdicht systeem. DocVisie speelt met haar oplossingen in op deze aspecten die juist op de werkvloer van zorgverleners essentieel zijn.

Laat het systeem de klus klaren

Om eenvoudiger en AVG-proof te werken heeft DocVisie slimme oplossingen ontwikkeld.
Zo werk je met een documentbeheersysteem (DMS) papierloos samen met je collega’s. De patiëntgegevens staan overzichtelijk in het systeem en van elk document wordt alleen de laatste versie bewaard. Geen rondslingerende bestanden die verwarring kunnen zaaien.

Elkaar aanvullen en versterken

Een DMS is de perfecte oplossing om als team een geoliede samenwerking aan te gaan. We herinneren ons het idyllische plaatje van weleer. Die ene huisarts die in zijn eentje een compleet dorp of stadswijk in zijn praktijk kreeg, die alles over zijn patienten met zijn vulpen vastlegde. Hij had een vaste doktersassistente, die ook nog eens de apotheek bijhield. Dat beeld is echt verleden tijd.

De moderne huisartsenpraktijk is een kwestie van goed geolied teamwork waarin professionals elkaars werk naadloos overnemen. Je wilt geen rondslingerende gele plakbriefjes op de desk. Met een simpele muisklik moet het juiste dossier op het scherm opduiken.

“Voor een huisartsenpraktijk met een apotheek is er maar één ding belangrijk: continuïteit. Steeds meer informatie gaat digitaal naar ziekenhuizen of verzekeraars, denk bijvoorbeeld aan verwijzingen en facturen. Wat voorheen nog per brief gebeurde, gaat nu via de computer. Dat is doorgaans veilig en snel, maar zodra je systeem ook maar enigszins begint te haperen, loop je enorme vertragingen op.”
– Elske Sjollema – huisartsenpraktijk De Compagnie, Medemblik (Bron: vitasys.nl)

De oplossingen van DocVisie

In de moderne dokterspraktijk of apotheek spelen dagelijks 1001 dingen, de meeste ook nog eens kriskras door elkaar. Systematisch werken is geen hoofdzaak: het is een kwestie van overleven. En hoe zou dit beter kunnen dan met een doordacht systeem dat speciaal is ingericht op de behoeften van de gebruiker. DocVisie heeft ook voor jouw digitale werkplek de passende oplossing.

Koppeling met Elektronisch Patiëntendossier

Binnen huisartsenpraktijken wordt dikwijls met verschillende systemen (samen)gewerkt. Bijvoorbeeld het Huisartsen Informatie Systeem, waarmee het nodige papierwerk wordt bespaard. Of een declaratieportal. Ook het Elektronisch Patiëntendossier eist een steeds prominentere plaats op.

In Nederland hebben eind 2019 bijna 14 miljoen mensen hun toestemming gegeven om hun medische gegevens te delen via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Het dossier van de huisarts en het overzicht van medicijngebruik van de apotheek vormen de bron van de gegevens. Denk aan: de episodelijst, de journaallijst, de medicatielijst, metingen en uitslagen, informatie over allergieën, contra-indicaties, geneesmiddelenintoleranties en overdrachtsgegevens.

“Een paperless office? Dat zou ik best willen, ja. Het is veiliger, sneller en duurzamer. Ik verwacht ook dat er straks veel meer online gaat gebeuren. Niet alleen vanuit de huisartsenpraktijk, maar ook door de patiënten zelf zal alles interactiever worden.”
– Elske Sjollema – huisartsenpraktijk De Compagnie, Medemblik (Bron: vitasys.nl)

De oplossingen van DocVisie

In het Landelijk Schakelpunt worden geen medische gegevens opgeslagen. Het is geen database. De medische gegevens blijven altijd opgeslagen bij de bron: het informatiesysteem van de huisarts en apotheker. De verantwoordelijkheid voor het delen van de informatie ligt dus bij de praktijk zelf. Een goed DMS zorgt dat je aan alle regels voldoet.

Papierloos is niet nodig, een goed DMS wel

Wat is de conclusie van dit alles? Gebruik papier, maar doe het met mate. We hebben gezien dat de moderne dokterspraktijk of apotheek niet meer te vergelijken is met die van vroeger. De rol van papier als gegevensdrager is grotendeels uitgespeeld en vervangen door de digitale werkplek. Papierloos werken is geen keuze meer, een goed DMS wel.

DocVisie is specialist in veilig, betrouwbaar en efficiënt documentbeheer. Informeer naar de maatoplossing die jouw praktijk verder brengt. Je kiest uit verschillende bundels, naar gelang de behoefte en grootte van de praktijk.

Bekijk onze bundels >

Opmerkingen zijn gesloten.