Artsen, bewaar jullie documenten AVG-proof

Categorie:
dokter aan het werk

Bewaar medische documenten AVG-proof

Als arts leg je van je individuele patiënten een dossier aan. Dat doe je efficiënt, op de computer. Je bent zelf verantwoordelijk voor de beveiliging, óók als je de documenten deelt. Maak jouw elektronisch patiëntendossier daarom AVG-proof. Zo kunnen jouw patiënten blijven vertrouwen op jouw integriteit. Want wat je met de dokter bespreekt, moet binnenskamers blijven.

Ook buiten het spreekuur

Vertrouwen is een van de belangrijkste pijlers in de arts-patiëntrelatie. Met kennis van zaken, inlevingsvermogen, aandacht, wederzijds respect en integriteit bouw je een langetermijnrelatie op. Jouw integriteit stopt niet wanneer de patiënt de behandelkamer verlaat. Ook na het consult moeten je patiënten er voor honderd procent van op aan kunnen dat je correct en zorgvuldig omgaat met alle persoonlijke en medische informatie die je in een vertrouwelijke sfeer met elkaar uitwisselt.

Een datalek zit in een klein hoekje

Hoe gemakkelijk het fout kan gaan, bleek onlangs uit de pijnlijke ervaringen rond het medisch dossier van Samantha de Jong. De tv-persoonlijkheid, beter bekend als Barbie uit onder meer Oh Oh Cherso, werd opgenomen in het HagaZiekenhuis in Den Haag. Medewerkers van het ziekenhuis konden de verleiding niet weerstaan om in haar dossier te snuffelen. Gevoelige informatie kwam op straat te liggen.

Een klokkenluider trok aan de bel en het HagaZiekenhuis werd op het matje geroepen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het leidde tot de eerste AVG-boete ooit: een stevig bedrag van € 460.000,-. Wanneer het ziekenhuis zijn beveiliging voor 2 oktober niet op orde heeft, krijgt het elke twee weken een dwangsom van € 100.000,-.

Medische documenten bewaren gebeurt vaak nog niet volgens de AVG-regels

Snuffelen in medische gegevens leidt niet alleen tot hoge boetes, maar heeft ook grote impact op de patiënt.Toch is de beveiliging en autorisatie voor deze gegevens vaak nog niet goed geregeld. Iets wat jou een fikse boete van de Autoriteit Persoonsgegevens kan opleveren, zoals blijkt uit het bovenstaande voorbeeld.

Medische documenten bewaren gebeurt vaak nog niet volgens de AVG-regels

Digitale opslag van gegevens biedt gemak en efficiency en het delen van gegevens draagt bij aan de continuïteit en veiligheid van zorgtrajecten, maar het privacyvraagstuk is actueler dan ooit. Voor goede oplossingen is vertrouwen alleen niet genoeg. Patiënten willen de garantie dat onbevoegden niet door hun medische informatie scharrelen. Die kun je als arts alleen bieden als je systeem honderd procent AVG-proof is.

Jij bent als arts zelf verantwoordelijk voor AVG-proof medische documenten. Zorg daarom dat jouw systeem en protocollen geen fouten bevatten. DocVisie helpt je er graag bij.

NEEM CONTACT OP >

Opmerkingen zijn gesloten.